Pelle Olsson

författare, muntlig berättare, narkotikaföreläsare

Stenad är ett litterärt reportage om cannabis. Den bygger på resor i Holland, Sverige och Nya Zeeland. Alla möjliga aspekter om drogen tas upp: historik, skadeverkningar och politik.

Ur inledningskapitlet till Stenad:

En skiva brun sockerkaka kostar tio gulden. Den serveras uppvärmd på en aluminiumform med en plastgaffel till. Jag tar första tuggan klockan 12.55.

Det är inga andra gäster i kafeet. Askkopparna har formen av dödskallar. Utanför fönstret har jag en tunn trädstam i blickfånget, en lind ser jag på de späda löven. Jag äter halva kakan, dricker grönt te och tittar återigen på klockan.

En skåpbil stannar till på den smala gatan som löper längs kanalen. En man med hästsvans bär in kartonger med läskedrycker, juicepaket, kaffepåsar och chips. Han får hjälp av killen bakom bardisken och blir sedan sittande på en hög pall vid disken för att röka en joint och dricka kaffe.

Det går en halvtimme utan att någonting händer. Tio gulden är 45 spänn, tänker jag. Freek Polak som hade rekommenderat just det här kafeet hade frågat om jag hade några lugnande tabletter att ta.

- Utifall du råkar i panik, sa han. Jag kan ordna några Valium från min mottagning.

Jag sa att det inte behövdes, men hans vänlighet var rörande. Hela förmiddagen hade jag suttit i hans hem vid Vandelpark, där alla Amsterdams psykiatriker bor, och känt mig som en gammal bekant, inte en journalist som var ute för att avslöja någonting.

Klockan 13.50 äter jag upp resten av kakan och går ut från kafeet. Lugnande tabletter, hade han föreslagit. Jag skakar på huvudet. Tar sparvagnen ner mot centrum. Iakttar noga de andra passagerarna, det är soligt och deras ansikten är mycket tydliga. Husfasaderna och kanalerna vi passerar är välbekanta, Prinsengracht, Keizergracht, Herengracht. Spårvagnen gnisslar och kränger in på Rokin och förbi Dam. Jag vet precis var jag är och jag vet precis vad jag tänker.

Fri förlag 162 sidor. Pocket. Slutsåld men prova på Bokbörsen.

Stenad